Martinlaakson yritystoiminta

Martinlaaksoon perustettiin jo vuonna 1970 ensimmäinen kauppakeskus. Martinkeskus-niminen kauppakeskus oli tuolloin Pohjoismaiden suurin kauppakeskus. Martinkeskus ei ole enää toiminnassa ja rakennus on purettu vuonna 2016. Vuonna 2011 alueelle valmistui uusi kauppakeskus Martinlaakson ostari. Ostarin lisäksi alueelta löytyy monia muita kauppoja, palveluita ja yrityksiä, joista moni on keskittynyt Martinlaakson yritysalueelle.

Yritysalue Martinlaaksossa

Yksi Martinlaakson yritysalueen isoimmista yrityksistä on Sanomala. Sanomala on sanomalehtipaino, jossa painetaan muun muassa Helsingin Sanomia ja Ilta-Sanomia, mutta myös muita saman konsernin lehtiä. Sanomalan kiinteistössä toimii nykyään myös muita graafisen alan yrityksiä. Sanomala on kokonaisuudessaan jopa 5,4 hehtaarin kokoinen. Suurin osa Sanomalan toiminnasta menee Helsingin Sanomien painamiseen, josta painetaan päivittäin kolme painosta. Ensimmäinen painos lähtee heti aamulla liikkeelle ympäri Suomen ja sen painaminen aloitetaan edellisenä iltana. Toinen painos jaetaan Uudenmaan alueelle ja kolmas Helsinkiin. Isompien uutisten myötä saattaa painoksia olla useampiakin. Sanomalan painokoneilla on mahdollista painaa jopa 60 000 lehteä tunnissa ja päivittäin siellä painetaan noin 200 000 lehteä.

Yritysalueelta löytyy myös Martinlaakson voimalaitos. Martinlaakson voimalaitos on lämpövoimalaitos, joka vastaa alueen energiahuollosta. Voimalaitos käyttää polttoaineina kivihiiltä ja maakaasua. Martinlaakson voimalaitos on ollut toiminnassa jo vuodesta 1975. Tuolloin se oli vielä öljykäyttöinen. Voimalaitosta on ajan myötä laajennettu ja kunnostettu.

Martinlaakson yritysalueelle on löytänyt tiensä myös digitaalisen turvallisuusalan kansainvälinen yritys Gemalton. Gemalton valmistaa muun muassa passeja noin 50 eri maassa, mukaan lukien Suomi. Yrityksen kotipaikka on Amsterdamissa Alankomaissa. Passien lisäksi yritys on keskittynyt valmistamaan arvopapereita, kuten viisumeja ja lounassetelejä sekä eri kortteja, kuten pankkikortteja ja ajokortteja.

Kansainvälisesti merkittävä suunnittelu- ja konsulttitalo Pöyry Oyj on toiminut yritysalueella pitkään. Sen on perustanut vuonna 1958 suomalainen Jaakko Pöyry. Pöyryn suunnittelu- ja konsulttitoiminta on keskittynyt teollisuuden, energian ja infran toimialoille. Se vastaa muun muassa teollisuuslaitosten, vesivoimaloiden, raidejärjestelmien ja vesilaitosten suunnittelusta.

Suuryritysten lisäksi Martinlaakson kaupunginosassa toimii monia pienempiä yrityksiä ja paikallisia toimijoita. Martinlaakson ostarille sijoittuu paikallinen K-Supermarket, S-Market sekä monia ravintolapalveluita kuten Subway. Ostarilla palvelee myös apteekki, kuntosali, yksityinen hammaslääkäriasema, kampaamo sekä monia muita palveluita.