Kulttuuria ja elämyksiä

Martinlaakson kaupunginosaa elävöittää alueen kulttuuritalo, joka tarjoaa houkuttelevia tapahtumia ja tilaisuuksia vuoden ympäri. Kulttuuritalo on valmistunut vuonna 1987 ja on nimeltään Kulttuuritalo Martinus. Kulttuuritalossa järjestetään muun muassa musiikkikonsertteja, teatterinäytöksiä sekä tanssiesityksiä. Kulttuuritalo toimii pääpaikkana koko Vantaan kulttuurielämälle.

Kulttuuritalo Martinus

Kulttuuritalo on valmistunut jo 1980-luvulla, mutta sitä on korjattu ja kunnostettu vuosien myötä. Rakennus oli Vantaan kaupungin ensimmäinen kulttuurirakennus. Viimeisin remontti on valmistunut vuonna 2016. Pääsali Martinus-sali vetää yhteensä noin 440 henkeä, ja 440 paikasta kuusi on invalidipaikkoja. Kulttuuritalon lämpiöön mahtuu yhteensä noin 100 henkeä. Se sopii hyvin pienimuotoisten konserttien järjestämiseen. Konserttien lisäksi tiloissa voi järjestää muitakin tilaisuuksia ja tapahtumia. Kulttuuritalo Martinuksessa työskentelee vakituisesti noin kymmenen henkeä.

Kulttuuritalo toimii kotisalina Vantaan viihdeorkesterille, joka on ammattimuusikoista koostuva sinfoniaorkesteri. Suomessa kyseinen orkesteri on ainoa, joka keskittyy viihdemusiikkiin. Musiikkikonserttien lisäksi talossa järjestetään tanssiesityksiä ja urheilutapahtumia. Lisäksi siellä toimii Nuorten stage. Vuonna 2019 toimintansa aloittanut Nuorten stagen ensimmäinen ensi-ilta oli saman vuoden lokakuussa, kun lavalle nousivat nuoret esittämään Tiina Brännaren ohjaamaa Skam-teatteriversiota. Nuorten stagen periaatteiden mukaan nuoret suunnittelevat ja toteuttavat omia projektejaan nuorelle yleisölle. Nuoret saavat tarjota omia ideoitaan mukaan. Tavoitteena on tarjota mahdollisuus nuorille näyttelijöille päästä lavalle ja samalla tuottaa kulttuuritalon ohjelmistoon nuorille suunnattuja näytöksiä.

Kulttuuritalon pääsalin laajasti kehutun akustiikan on suunnitellut Heikki T. Tuominen. Talon ulkoseinältä löytyy näyttävä tiilireliefityö, jonka on suunnitellut arkkitehti Reijo Perko vuonna 1994. Sisätiloista löytyy puolestaan Taisto Raudan veistossommitelma nimeltä Vastavirtaan ui lohen suku. Kulttuuritalon toiminnanjohtajana toimi pitkään Harri Saksala, joka aloitti työnsä vuonna 1986. Vuonna 1996 toiminnanjohtaja vaihtui. Nykyinen toiminnanjohtaja Christian Sandström aloitti vuonna 2017.

Kulttuuritalo Martinuksessa on nähty monien kansainvälisten ja kotimaisten artistien keikkoja. Se on toiminut venuena useille laajemmin kiinnostusta herättäneille tapahtumille ja tilaisuuksille. Esimerkiksi vuonna 2017 Martinuksessa kuunneltiin joulukiertueella olevaa Club For Five -yhtyettä. Kulttuuritalo houkuttelee paikalle kiinnostavia esiintyjiä ja artisteja hyvien tilojensa johdosta, mutta myös yleisöä laajasti ympäri maata. Ennen kaikkea kulttuuritalo Martinus toimii Martinlaakson kaupunginosan kulttuurielämän keskuksena.